TRAFİK KAZASI ÖLÜM İLE SONUÇLANMIŞSA MİRASÇILARIN HAKLARI NELERDİR?
Trafik kazası sonucu ölüm halinde nelerin tazmini gerektiği 6098 Sayılı Yeni Borçlar Kanunun bu 53. maddesinde belirtilmiştir.
“- Ölüm halinde uğranılan zararlar özellikle şunlardır:
1. Cenaze giderleri.
2. Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
3. Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar."
Eğer mağdur vefat etmiş ise onun vefatı ile maddi ve manevi zarar gören yakınları, annesi, babası, eşi, çocukları, kardeşleri, nişanlısı veya bakım ve desteği ispat edilebilen kişiler maddi ve manevi zararlarının tazmini için dava çama hakkına sahiptirler.
Bu tazminat türü “destekten yoksun kalma tazminatı” olarak adlandırılmaktadır.
Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken her olayın özelliğine göre ölenin yaşı, gelir düzeyi, ailesine ve yakınlarına desteklik durumu dikkate alınarak hesap edilen tazminat tutarları farklılık göstermektedir.
Bu zamana kadar tek taraflı ve/veya %100 kusurla meydana gelen kazalar sonucunda vefat eden araç sahibi ve sürücüsünün yakınlarının tazminat talep etme hakkının olmadığı yönündeki yaygın düşünceye karşın Yargıtay’ ın güncel kararları sonrasında artık yakınlarınız meydana gelen kazada %100 kusurlu olsalar dahi tazminat talep etme hakkınız bulunmaktadır.
Bu konuda halen sigorta şirketleri yapılan tazminat başvurularını reddetseler bile daha sonradan dava aşamasında geçen süre sonucunda işleyecek faizle birlikte çok yüksek tazminatlar ödemek durumunda kalmaktadırlar.
Madde 56 “ Hakim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.
Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.”
Trafik kazalarında maddi zararın yanı sıra mağdurun manevi zararının da ortaya çıkacağı gerçektir. Kaza gibi asla istenmeyen maddi ve manevi varlığımızı ve bütünlüğümüzü tehlikeye sokan bir durumun bir takım manevi zararları da olacaktır.
Çekilen acı, üzüntü, korku, endişe, manevi zarar olarak açıkladığımız olguların başında gelmektedir. Mağdur kaza sonucu yaralanmışsa kaza sebebi ile yaşadığı korkunun üzüntünün çektiği acılar onun manevi varlığında meydana getirdiği zararın tazmini talep edebilir.